poniedziałek, 9 grudnia 2013

Grillowana makrela z cukinią i pomidorem


Przepis, który usatysfakcjonuje niejednego entuzjastę potraw rybnych. Potrawę podawać z pieczywem czosnkowym.

4 makrele
2 cytryny
2 cukinie
8 pomidorów
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki posiekanego koperku
oliwa z oliwy
pieprz czarny mielony
sól ziołowa

Makrelę dokładnie umyć i osuszyć.

Przygotować marynatę: wycisnąć sok z cytryn i wymieszać z koperkiem, 4 łyżkami oliwy - doprawiając solą/ pieprzem według uznania. Przygotowaną mieszanką natrzeć ryby i odstawić na 2 godziny do lodówki.

Pomidory i cukinię umyć. Pomidory pokroić na ćwiartki, cukinię na grube plastry. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. 1/5 szklanki oliwy wymieszać z czosnkiem i odstawić na 5 minut. Warzywa poprószyć z wierzchu solą/ pieprzem i pokropić przygotowaną oliwą.

Na rozgrzanym grillu położyć makrelę. Opiekać ok. 10-12 minut z obu stron. W połowie czasu grillowania makreli - umieścić warzywa na grillu. Rybę podawać razem z warzywami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz